У селі Шестовиця відкрито єдиний в області музей історії села просто неба

Понад двадцять років у Чернігівському районі краєзнавці та бібліотекарі досліджують історію сіл та долі відомих земляків. Ними створені «Літописи» територіальних громад, видані книжки та збірники про села району, розробляються герби громад, відзначаються Дні села та ін.

Сьогодні ми багато знаємо з історії наших сіл та доль земляків, що може викликати захоплення в людей, які цікавляться історією, подорожують містами й селами.

Село над Десною Шестовиця має багатовікову історію. Усвідомлюючи це, голова Шестовицької сільської ради Сергій Медведєв підтримав краєзнавчі проекти щодо створення презентаційних матеріалів. Торік відкриттям меморіальної дошки вшанували відомого кіноактора й режисера фільму «У бій ідуть лише «старі» Леоніда Бикова. А згодом, під час проведення Дня села, відкрили інформаційний стенд про відомих земляків. У цьому році презентували відеозбірник про Шестовицю, відкрили інформаційний стенд про археологічні дослідження в урочищі Коровель та навіть відтворили шестовицьку фортецю Х ст.

Усі три інформаційні стенди розміщені в центрі села, неподалік від будинку культури, де поряд знаходиться ігровий дитячий майданчик. Не оминуть ці стенди гості села, які поспішають до приміщення сільської ради, або шестовичани, які очікують рейсовий автобус на зупинці.

У сільській бібліотеці, розміщеній у будинку культури, можна знайти відповіді на будь-які питання з історії села за допомогою матеріалів авторського збірника науковців та краєзнавців «Село над Десною – Шестовиця», переглянути книжки з історії авіації та фортець Чернігівщини. Нещодавно презентований також і відеозбірник «Село над Десною – Шестовиця».

Краєзнавець Ольга Сірик розповість історію відкриття на приміщенні сільської ради меморіальної дошки першому укладачеві Святого Письма українською мовою Пилипу Морачевському. Місцевий фольклорний ансамбль «Горлиця» вивчає пісенну спадщину села.

9 травня цього року поряд з інформаційними стендами з’явилась «Книга пам’яті» про загиблих на фронтах Другої світової війни воїнів-земляків та бойові нагороди ветеранів.

Таким чином, можна вважати, що в селі Шестовиця створено музей історії села просто неба.

Сподіваємось, що наш варіант створення туристичного маршруту на прикладі села Шестовиця зацікавить дослідників та шанувальників історії Поліського краю.

Андрій Курданов,

заступник голови Чернігівської РДА, голова краєзнавчого осередку Чернігівського району

музеймузей/Files/images/2017/11-1705/3.jpgмузеймузеймузеймузеймузеймузеймузеймузеймузеймузей

Кiлькiсть переглядiв: 1180

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.