«І була війна…». Місцями нацистського терору на території Чернігівського району: с. Старий Білоус

У роки нацистської окупації 1941-1943 рр. Чернігівський район, як і вся область, входив до складу так званої «військової зони і перебував під військовим управлінням командування груп армії «Б» та «Південь». «Вищим територіальним органом влади» був вермахт, тому поряд з економічною експлуатацією населення та вивозом його на примусові роботи до Третього Рейху нацисти проводили масові каральні акції. Окрім вбивств за «національною ознакою», окупаційна адміністрація знищувала цілі населені пункти. Також центрами знищення населення стали в’язниці. За даними Т.Вронської та О.Лисенка, співробітників Меморіального музею тоталітарних режимів «Територія Терору», на окупованій території Чернігівщини діяло 5 нацистських тюрем, в застінках котрих знищено сотні тисяч в’язнів та мирних мешканців.

Одним із місць нацистського терору на території Чернігівського району стала колишня дитяча колонія поблизу Старого Білоуса, де окупанти розмістили табір військово-полонених.

Із «Довідника про табори, тюрми та ґетто на окупованій території України (1941-1944)» (Упоряд. Г. Дубик): «Табір військово-полонених. 1942 – вересень 1943 рр. Категорії в’язнів:військовополонені із с. Яцево та Чернігівської тюрми. Одночасно у таборі перебувало 100 осіб. Табір, обгороджений колючим дротом, охороняли співробітники СД. Людей використовували на роботах у підсобному господарстві Чернігівського СД. За час існування табору було три масових розстріли: восени 1942 р. за втечу двох військовополонених з табору в лісі стратили 20 осіб.; у березні 1943 р. за підготовку в’язнів до втечі було вивезено в тюрму Чернігова та розстріляно 63 військовополонених. Напередодні свого відступу у вересні 1943 р. німці розстріляли останніх 37 військовополонених, а табір спалили».

У період тимчасової окупації (9 вересня 1941 – 21 вересня 1943 рр.) нацисти знищили понад 2680 мирних жителів району. Про тяжкі втрати поблизу Старого Білоуса говорили завідуюча Старобілоуської сільської бібліотеки Л.І.Макеєнко та голова ветеранської організації С.О.Лукяненко, запросивши односельців на зустріч у воєнному часі «І була війна…». Зберігаючи пам'ять про жертви війни, про тих, хто поклав своє життя у воєнне лихоліття, відвідувачі бібліотеки та представники Старобілоуської громади 22 червня вшанували пам'ять загиблих та поклали квіти.

Любов Макеєнко,

завідуюча Старобілоуської бібліотеки-філії ЦБС

Кiлькiсть переглядiв: 476

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.