День захисника України

Плакат День захисника України

Сьогодення випробовує українців на силу духу, доблесть та відвагу. Тисячі захисників беруть зброю до рук, аби зберегти Україну для своїх батьків і дітей. Розповісти про їх подвиг, назвати імена, зібрати і систематизувати матеріали, які вже сьогодні стають історією, – завдання сучасних бібліотекарів.

Працівники відділу обслуговування Чернігівської ЦРБ організували книжкову виставку «України вірнії сини», яка постійно діє у читальному залі Михайло-Коцюбинської бібліотеки. Матеріали про односельців-захисників систематично збираються і доповнюються. А 13 жовтня, напередодні Дня захисника України, виставку презентували для учасників урочистого мітингу. Основна частина матеріалів – це світлини, які робили вояки за сотні кілометрів від рідного селища. Вони розповідають про службу, побут, жартівливі й трагічні моменти, котрі сьогодні – пам’ять, часточка історії. Першою спробою систематизувати інформацію є краєзнавче видання «Борись в ім’я честі», яке користувалось особливою увагою серед односельців та учнів гімназії. Також були представлені матеріали про українську військову традицію, Запорізьку Січ та подвиг українців у Другій світовій війні. Важливо, що виставкою зацікавились учасники бойових дій. Адже саме на їх прикладі будуть виховуватися нові покоління українців.

Також в с. Кувечичі відбувся урочистий мітинг біля обелісків приурочений до Дня захисника України, який співпадає в цьому році з святом Покрови Пресвятої Богородиці та Днем козацтва. Вступне слово було надано учаснику АТО Станіславу Лесуну, голові СВК «Полісся» Михайлу Купрієнку. Маленьким подарунком для учасників АТО та їх рідних стала книга «Борись в ім’я честі», присвячена справжнім воїнам – героям Чернігівського району, які показали готовність відстояти свою гідність, творити майбутнє для себе і своїх дітей. Учні школи виконали патріотичні вірші та пісні. Була хвилина мовчання за загиблими і покладання вінків і квітів.

Не знаючи минулого свого народу, його історію, не можна стати свідомим захисником України. В бібліотеці відбулася година козацької слави «Роль козацтва в утворенні української державності», бо часи козацтва, його найкращі традиції в історії становлення України найбільш хвилюють і викликають почуття національної гордості і гідності.

Спільно з працівниками БК були проведенні козацькі забави, де присутні могли скуштувати козацький куліш, мед, узвар.

13 жовтня Жукотківська бібліотека взяла участь у святкуванні Дня захисниха України, яке пройшло на подвір'ї Жукотківської школи. Свято розпочала вчителька початкових класів Ольга Передня. Сільський бібліотекар розповіла школярам про свято Покрови Пресвятої Богородиці- покровительки козацтва. На святі також був присутній учасник АТО- Олександр Братуцел, якого привітали зі святом та вручили подарунок. Потім розпочалися веселі козацькі розваги. Хлопчики змагалися між собою в різних конкурсах, де показували свою силу та кмітливість, а дівчата вболівали за них. Не залишився байдужим і Олександр, він охоче приймав участь в іграх, чим порадував дітвору.

Перемогла дружба, у кінці свята всі учасники отримали гостинці від вчителів та сільської бібліотекарки.

Продовжила естафету козацького свята Анисівська сільська бібліотека, спільно з будинком культури організували та провели свято «Козацькому роду нема переводу». Захід пройшов в парку за участі трьох громад: Анисівської, Вибельської та с. Бакланова Муравійка. Бібліотекар представила виставку декоративно – вжиткового мистецтва. Також своє місце на виставці зайняв куточок учасників АТО «Герої живуть серед нас». Валентина Татаренко презентувала книгу Чернігівської ЦБС «Борись в ім'я честі».

Спортивні змагання розпочались із представлення свого куреня, а потім вже козаки показували свою силу, розум та спритність. Як в давні часи, всі разом варили куліш, співали пісні та жартували. Свято пройшло у дружньому колі.

13-жовтня в Седнівська селищна бібліотека презентувала краєзнавчу виставка «Село на карті України». Своє місце на виставці знайшла книга «Борись в ім'я честі» про учасників АТО Чернігівського району. В седнівському НВК відбулося урочисте свято, присвячене Дню захисника України «Славі героїв жити в віках». Цього року свято захисників України співпало з святкуванням 300-річчя Георгіївській церкви, то ж Світлана Чугай, місцева поетеса, присвятила цій події власного вірша. Зі святом привітали голова ветеранів седнівського осередку Михайло Присяжний, в своєму виступі побажав мирного неба і сонячних днів, учасник АТО Микола Бабич розповів про патріотів України, котрі захищають нашу землю. Учні школи привітали гостей свята віршами, вручили квіти і коровай. Седнів багатий своїми талановитими людьми, то ж на завершення ще одна поетеса, Таїсія Мицу, зачитала свого вірша, до його написання надихнула розповідь сина, який перебував на службі в зоні АТО.

Кiлькiсть переглядiв: 791

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.