До Дня української писемності та мови

До Дня української писемності та мови в дитячій бібліотеці відбувся мовознавчий турнір для учнів 3-го класу "Волошкові очі у моєї мови". Учасники заходу здійснили подорож її казковими, загадковими стежками, продемонстрували свої знання з мови, намагалисядовести свою першість і здобути право називатися кращим знавцем рідної мови серед своїх однокласників. Шлях до перемоги був не легким. Дітям довелося багато чого пригадати, дати відповіді на цікаві запитання. Кожен прагнув до перемоги, але заслужено здобув її Дмитро Потапенко, який дав 29 правильних відповідей. На другому місці Артем Бабич, з результатом у 19 правильних відповідей.

Олишівська селищна бібліотека-філіал до Дня української писемності та мови запросила до себе на гостину маленьких вихованців дошкільного закладу, щоб вшанувати рідне слово українське, доторкнутися до краси української мови, удосконалити свої знання та навички з українського мовлення, відчути свою приналежність до людей, які поважають рідну мову, милуються нею та плекають її. Всі разом раділи, вчилися, співпереживали з героями віршів працівниці Олишівського Будинку культури Світлани Малюги. А ще дітлахів зачарували колискові у виконанні Світлани Володимирівни. Бібліотечний «кінозал» прийняв своїх маленьких читачів – таких безпосередніх, допитливих, невгамовних, які із задоволенням поринули у казковий світ мультиків, зустрілися з улюбленими героями Котигорошком та Івасиком-Телесиком, які допомогли дітям на простих прикладах розібратись в різних ситуаціях, які вчать добру, справедливості, чесності, справжній дружбі та відкривають дивний і таємничий довколишній світ. А ще діти впевнились, що мова наша мелодійна, барвиста і найкраща, бо живе вона у нас у серці.

Маленькі олишівці багато легенд згадали, у різних казках побували у народознавчій світлиці «Олишівська хата» І по радісних обличчях було видно, що вони отримали масу позитивних емоцій.

Весело та радісно було в цей день в бібліотеці. Всім дуже сподобалась цікава та пізнавальна зустріч, про що свідчили слова вдячності від наших маленьких користувачів. Діти зрозуміли як важливо любити та вивчати свою мову, дізнались, що є ще дуже багато непрочитаних цікавих книжок українських письменників. Отже, попереду ще багато зустрічей із новими героями.

«Читати українське» радила студентам Чернігівського державного інституту економіки і управління наша колега, популярна письменниця, Олена Печорна. До навчального закладу її запросили напередодні Дня української писемності та мови. Варто зауважити, що для студентства це вже не перша зустріч із відомими українськими письменниками. До інститутської «світлиці» на гостини приїздили імениті Василь Шкляр та Оксана Забужко, і, скоріш за все, цей список поповниться десятками імен. Справа в тому, що викладачі вузу щиро прагнуть «відкрити Україну» для своїх вихованців, її культуру, мову, історію, традиції. Звісно, що з такою молоддю спілкуватися цікаво.

Олена Печорна зізналася, що свою історію успіху як письменниці з особливим задоволенням розповідає молодому поколінню, адже її досвід доводить, що справжні мрії здійснюються. Варто знати, чого прагнеш, вірити й, звісно ж, працювати. Студенти цікавились, як виглядає муза, коли і як пишеться. Розпитували про літературні вподобання, тематику книг, історію їх написання. Олена розповіла про книжковий форум у Львові та цікаві знайомства з українськими письменниками, про роботу в сільській бібліотеці та акції, які дозволяють поповнювати фонди книжковими новинками. Звісно ж, не оминули тему болючого сьогодення, говорили й про вектори розвитку української держави. Письменниця побажала, щоб сподівання молоді здійснилися, а вони частіше говорили українською.

Також й інші бібліотечні заклади Чернігівського району приєднались до святкування української мови та писемності. Пройшов цикл книжкових виставок «Культура рідного слова». Мовознавчі години «Мовні перлини - кожній дитині» в Пакулі та в ЦДБ «А мова справді схожа на квітник». За участі засідання клубу «Дивослово» мовну вікторину «Мова – то серце народу» провела завідуюча бібліотеки Світлана Семенець з Киїнки».

В Ведильцях відбулася зустріч шанувальників поезії з Миколою Фурсом. Зустріч з поетом організували бібліотекарі сіл Ведильці та Кархівка.

День української писемності

День української писемності

День української писемності

День української писемності

День української писемності й мови в дитячій бібліотеці День української писемності й мови в дитячій бібліотеці

День української писемності в Олішівці

День української писемності

День української писемності

Кiлькiсть переглядiв: 577

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.