«Спасибі за життя!»

26 квітня – 30 років минає з того незабутнього страшного дня. 30 років і одна мить трагедії. 30 літ і сотні тисяч людей обпалених атомним смерчем. 30 років Чорнобильській трагедії… Ми – пам’ятаємо… Ми - не забудемо…

Завдяки самовідданості ліквідаторів, багато з яких заплатили за це життям і здоров’ям, аварія була локалізована. Їхній подвиг неможливо переоцінити – як не можна переоцінити значення того, що вони зробили. Їхній героїзм, патріотизм і професійна майстерність перевірені часом. Ми не маємо права забути про самопожертву ліквідаторів аварії на ЧАЕС, які пройшли через усі кола ядерного апокаліпсису.

Доля повела у Чорнобиль «ліквідаторів» різними шляхами. Одні потрапили туди за покликом душі, інших привели професійні обов’язки, або повістка військкомату. Не обійшла доля і наших земляків.

Ця біда торкнулася і сотень тисяч українців - переселенців, дітей та дорослих.

Працівники селищної бібліотеки та Олишівського БК до читальної зали книгозбірні запросили учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, родини тих ліквідаторів, життя яких обірвалось та переселенців із зони відчуження, всіх кого торкнулась чорним крилом чорнобильська біда на вечір - присвяту «Спасибі за життя!»

Розповіді ведучих директорки БК Ніни Назаренко та завідувачки бібліотеки Тетяни Шеремет, учасника ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Сергія Івановича Романченка, музична програма Будинку культури та хроніка подій на екрані створили реальну картину тих страшних подій 1986-го. Підтвердженням цьому були сльози на очах ліквідаторів і присутніх в залі.

Перед подвигом героїв і жертв Чорнобильської трагедії схилилися олишівці в хвилинні мовчання. До глибини душі всіх вразив момент запалення свічки пам’яті. На вечорі відбулась презентація фільму «Ліквідатори: випробування атомом», який створили працівники Чернігівської районної ЦБС та Олишівської селищної бібліотеки, в якому розповідається про учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній з Олишівки.

Мужнім ліквідаторам за мужність, героїзм та силу духу, проявлені під час ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та наше врятоване життя були вручені подяки від Олишівської громади.

Хвилюючим був виступ депутата Деснянської районної ради, члена ради Чернігівської обласної організації «Союз Чорнобиль України» Володимира Миколайовича Олексієнка.

Зі словами вдячності до мужніх «чорнобильців» зверталися: депутат районної ради Василь Григорович Ярмоленко, селищний голова Сергій Вікторович Малець, протоієрей отець Іоан.

Щирими були побажання ліквідаторам від дітлахів Олишівської ЗОШ.

Велику увагу присутніх привертала до себе бібліотечна експозиція «Чорнобиль – живий плач мертвої зони», на якій представлені документальні матеріали, художні твори, публіцистичні нариси.Книжкова виставка супроводжується ілюстраціями.

Такі зустрічі необхідні, корисні та вселяють надію на те, що трагедію та тих, хто ціною свого життя та здоров’я рятували не тільки нашу батьківщину, а й весь світ не буде забуто.

Велика шана і уклін до землі всім героям, всім, хто не жалкував себе, всім, хто спас нас від ще більшого лиха.

Тетяна Шеремет, завідуюча Олишівської селищної бібліотеки.

В Чорнобиль нас покликала сурма.

Пішли полки в бузковий первоцвіт.

Щоб не настала ядерна зима,

Ми йшли туди, ми рятували світ!

Хоч знали всі, що далі – небуття,

І може, це останній наш політ,

Та щоб не зникло на Землі життя,

Ми йшли туди, ми рятували світ!

вечір-присвята «Спасибі за життя!» в Олишівській бібліотецвечір-присвята «Спасибі за життя!» в Олишівській бібліотец

вечір-присвята «Спасибі за життя!» в Олишівській бібліотецвечір-присвята «Спасибі за життя!» в Олишівській бібліотец

вечір-присвята «Спасибі за життя!» в Олишівській бібліотецвечір-присвята «Спасибі за життя!» в Олишівській бібліотец

Ліквідатори з Олишівки

Кiлькiсть переглядiв: 553

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.