Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район

Маршрутами загальнорайонної краєзнавчо-пошукової експедиції

Загальнорайонна краєзнавчо-пошукова експедиція «Тридцятий рік пливе над краєм біди Чорнобильської дзвін», присвячена 30-м роковинам Чорнобильської катастрофи, продовжує крокувати селами і містечками району. Ініціювала цю роботу центральна бібліотека району, а за свою мету взяла проведення комплексної багатофункціональної пошуково-дослідницької роботи по відтворенню правдивої хроніки подій ядерної техногенної катастрофи на Чорнобильській АЕС, гідного вшанування подвигу учасників ліквідації наслідків цієї аварії, посилення уваги громадськості до проблем наших земляків, на долю яких випало віддати своє здоров’я і життя задля спасіння людства на нашій планеті, якими б високопарними для декого не здавалися ці слова.

До участі в краєзнавчо-пошуковій експедиції запрошувалися колективи бібліотечних та клубних закладів району, загальноосвітніх, позашкільних навчальних закладів, різні категорії населення, громадські установи та організації, діяльність яких спрямована на патріотичне та екологічне виховання різних категорій населення, музеї, архівні установи, засоби масової інформації.

Робота, яку скеровувала центральна районна бібліотека, велася у три етапи. У ході першого етапу учасники здійснювали пошук джерел інформації та досліджували участь у ліквідації аварії на ЧАЕС жителів Чернігівського району: авіаторів, пожежників, медичних працівників, турбобудівельників, працівників екологічних служб, хімічних бригад тощо.

На другому етапі працівники бібліотечних закладів, впорядковуючи зібрані документи та фотоматеріали, створили базу даних про учасників ліквідації аварії та переселенців із заражених територій до населених пунктів району. Ця робота матиме своє продовження, адже пошук триває, допоки пам'ять жива і допоки люди берегтимуть цю пам'ять і застереження та передаватимуть їх наступним поколінням.

Своєрідним підсумком пошуково-дослідницької роботи бібліотекарів, краєзнавців, жителів громад – колективного громадського автора – стала книга «Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район», яка щойно вийшла з друку і безперечно знайде своїх шанувальників.

Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район / Чернігівська районна організація краєзнавців, Чернігівська районна централізована бібліотечна система, Чернігівська центральна районна бібліотека ; упоряд. О.П.Колесник; ред. О.І. Іваненко; відп. за вип. Ф.М. Носенок. - Чернігів, 2016. - 277 с.

В книзі висвітлено вклад Чернігівського району в ліквідацію наслідків аварії на ЧАЕС, наведено спогади учасників цих подій. Це перша спроба зібрати й систематизувати інформацію про учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС та переселенців в межах Чернігівського району. Зібрані та впорядковані бібліотекарями спільно з краєзнавцями району та активами сільських громад матеріали увійшли до видання, присвяченого 30-й річниці Чорнобильської трагедії. Посібник стане у нагоді музейним і бібліотечним працівникам, краєзнавцям і журналістам, студентам і викладачам вузів.

Презентація видання відбувалась 26 квітня 2016 року, в день, коли 30 років тому суміш із розплавленого металу, піску, бетону і частинок палива розтікалася під реакторними приміщеннями Чорнобильської АЕС, а кращі представники наших громад ставали лицем до біди і своїм здоров’ям і життям допомагали протистояти вселенському лихові.

У залі районної державної адміністрації зібралися учасники ліквідації техногенної катастрофи, представники громад району, колективний автор видання – працівники бібліотечних закладів та краєзнавці, всі ті, кому не байдужа біль чорнобильського лиха.

До присутніх звернулися голова районної державної адміністрації Віктор Корж та голова районної ради Олександр Ларченко, які від імені всіх жителів району висло вловили учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС глибоку вдячність за їх великий подвиг, за те, що зробили для нас і всіх майбутніх поколінь та вручили їм Грамоти та Подяки.

Хвилиною мовчання присутні вшанували пам’ять загиблих учасників ліквідації аварії, померлих від наслідків радіаційного впливу.

Про те, як видання побачило світ, яку роботу провів колектив, аби зібрати, систематизувати та представити громаді таке потрібне видання розповів директор централізованої бібліотечної системи Федос Носенок.

Кавалер ордена княгині Ольги, поетеса Надія Галковська прочитала власний вірш «Героям Чорнобиля слава!». Народний аматорський хоровий колектив «Джерело» Михайло-Коцюбинського районного будинку культури та жіночий ансамбль Левковицького будинку культури подарували присутнім пісні чорнобильської тематики.

«Це не просто аварія – це трагедія людства, масштаби якої на той час ніхто не розумів, да і ніколи було, адже всі сили були зосереджені на рятувальних роботах, ліквідації наслідків, боротьбі з невидимим ворогом – радіацією», – суворо але правдиво звучало у розповідях представників ліквідації тієї страшної аварії. Важко переоцінити той жертовний вклад, який зробив кожен із них, і сьогодні, 30 років потому, важливо зберегти і донести інформацію до наступних поколінь, щоб знали, пам'ятали, ніколи не забували, а головне – вдумливо і розважливо будували свою країну, щоб такого лиха історія більше ніколи не допустила.

У ході третього етапу краєзнавчо-пошукової експедиції, котрий проходить у ці дні і триватиме до кінця грудня, широкому загалу користувачів різних категорій запропоновано цикли розгорнутих книжково-документальних виставок, фотоекспозицій, виставок-спогадів на теми, що хвилюють і ще довго будуть хвилювати світове суспільство: «Чорнобиль: життя «до» і «після», «Чорна трагедія на кольоровій землі», «Людство! Не забудь Чорнобиля уроки» (ЦРБ – філіали). Селами району проходять вечори-реквієми, вечори-застереження, зустрічі з очевидцями, вшанування учасників ліквідації аварії.

Не залишилося байдужих під час вшанувань учасників ліквідації аварії на ЧАЕС у Пакульській сільській бібліотеці. Бібліотекарі Ольга Рудник та Надія Постол розгорнули для читачів озвучену книжкову виставку-реквієм «І пахне ядуче трава полинова». Акцентувалось на відображенні трагедії в поезії, прозі, кіно. Біля виставки звучали спогади учасника трагічних подій Миколи Івановича Мекшуна. Юні читачі читали вірші, старші – обговорювали документальну повість Леоніда Даєна «Чорнобиль – трава гірка». Місцевий аматорський ансамбль «Криниця» виконав добірку пісень, присвячену землі і долям, обпаленим Чорнобилем.

Про це і про багато іншого говорили і у Шибиринівській бібліотеці-філії ЦБС на літературному вечорі «Гіркий присмак полину». На захід було запрошено ліквідатора аварії на Чорнобильській АЕС Миколу Тупинця, його організаторами і активними учасниками стали бібліотекар Надія Кедровська, Шибиринівський сільський голова Юрій Магелат, член Національної спілки краєзнавців України, народний майстер Юрій Дахно, молодь села та учні місцевої школи.

Працівники Олишівської селищної бібліотеки та будинку культури до читальної зали книгозбірні запросили учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, родини тих ліквідаторів, життя яких обірвалось та переселенців із зони відчуження, всіх кого торкнулась чорним крилом чорнобильська біда на вечір-присвяту «Спасибі за життя!».

Подібні заходи наразі відбуваються в різних куточках населених пунктів району. Разом з бібліотекою район крокує краєзнавчо-пошуковою експедицією «Тридцятий рік пливе над краєм біди Чорнобильської дзвін», присвяченою 30-м роковинам Чорнобильської катастрофи, а лейтмотивом кожної зустрічі з читачем є глибока вдячність усім своїм землякам за мужність і стійкість в дні тяжких випробувань чорнобильського лиха.

Марія Городня, провідний методист Чернігівської районної ЦБС

Біля виставки

книга Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район

Ведучі презентації Інна Шовкун та Олена Сердюк

На презентаці книги Долі, обпалені Чорнобилем: Чернігівський район

«Долі, обпалені Чорнобилем»

Кiлькiсть переглядiв: 593

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.