Бібліотечне літо для дітей

Сприяння закладів районної централізованої бібліотечної системи організації літнього відпочинку дітей

Для кожної дитини літні канікули – це найбільше свято, найкращий відпочинок. Бібліотечні заклади району опікуються своїми читачами та намагаються забезпечити їхнє змістовне, цікаве, пізнавальне дозвілля з книгою. Під час літніх канікул працівники бібліотек мають декілька типових пріоритетних напрямів у своїй роботі: читання на допомогу шкільній програмі, патріотичному, екологічному, морально-естетичному вихованню, сприяння розвитку творчих і розумових здібностей дітей, популяризація краєзнавчих знань.

Щоб приблизити бібліотеку до читача, привернути дитячу увагу до гарної книги чи просто зацікавити спілкуванням, бібліотеки запрошують до зустрічі просто неба, на свіжому сільському повітрі, організовуючи свою роботу в місцях дитячого відпочинку. Так працює «Бібліотека на ігровому майданчику» (Павлівська б/філія), «Бібліотека під відкритим небом» (Ковпитська, Андріївська б/філії), «Бібліотека в сільському парку» (Брусилівська, Хмільницька б/філії), «Бібліотека біля озера» (Жукотківська б/філія), «Бібліотека у шкільному саду» (Довжицька, Серединська, Слабинська б/філії). Для дітей – розважальні та пізнавальні заходи, конкурси, вікторини, імпровізовані мандрівки. Тут і захопливі подорожі, і веселі ігри, незабутні пригоди під час прогулянок, несподівані зустрічі.

Справжнім святом дитинства стали заходи, підготовлені бібліотеками у співпраці зі школами та активами сільських громад до Міжнародного Дня захисту дітей (1 червня): «Світлішає на світі, коли радіють діти» (М.-Коцюбинське, Халявин), «Щоб були щасливі діти» (Брусилів, Красне), «Ми діти планети Земля» (Киїнка), «Нехай же щирий сміх дитячий над Україною луна» (Жукотки), ін.

Центральна дитяча бібліотека тісно співпрацює з літнім оздоровчим табором «Мрія», що діє при М.-Коцюбинській гімназії. З нагоди Міжнародного дня захисту дітей бібліотекою організовано флешмоб з елементами демонстрації «Захоплені читанням».

Незабутньою, сповненою захоплюючих вражень стала поїздка маленьких читачів до обласної дитячої бібліотеки ім. М.Островського.

 Захоплені= Захоплені=

У Хмільниці свято дитинства «Нехай же стане днем дитини у всьому світі кожен день» розпочалося у пришкільному таборі з привітання сільського голови Юрія Слюнька та солодкого подарунка від спонсорів. Директор Хмільницького НВК Ганна Заворотна приєдналася до поздоровлень та вручила кращим учням грамоти, дипломи та подяки. А працівники бібліотеки та будинку культури запросили дітей подорожувати на чарівному «Ромашковому потязі» у дивовижну країну Дитинства, де збуваються всі мрії і трапляються дива. На першій зупинці «Правова» дітвору ознайомили з їхніми правами та законами, які оберігають їхнє життя та індивідуальність. На наступній зупинці – «Казковій» – діти проявили свої знання у казках. На станції «Там, на незвіданих доріжках», учасники заходу показали свою ерудованість у розгадуванні загадок. Стація «Фантазійна» дала волю фантазії, і бажаючі робили собі одяг для літнього відпочинку з підручного матеріалу. Станція «Спортивна» затягла винуватців свята у вихор конкурсів, ігор та змагань. Організатори свята – Галина Якименко, Світлана Калита та Людмила Слюнько – побажали дітям гарного літнього настрою, посмішок, здоров’я та мирного неба. Завершилося свято втіленням дитячих мрій у малюнках на асфальті та смакуванням морозива.

У Хмільниці свято дитинства У Хмільниці свято дитинства

Сповненим щирими емоціями стало свято дитинства в Олишівці (1 червня). Селищна бібліотека запросила взяти участь у інформаційно-розважальній програмі «Віддамо цей світ дітям», яка включала роботу консультативного пункту «Дитино, знай свої права!», майстер-клас майстрині та читачки бібліотеки Лариси Цвір з виготовлення ляльки-мотанки, творчу майстерню місцевої поетеси Ніни Меледіної «Що я знаю про щастя?», в якій дітлахи слухали вірші мудрої та талановитої односельчанки та малювали картину «Щастя української дитини». Зацікавив дітлахів і креативний вітраж, на якому дружина воїна АТО Яна Скороход разом із дітьми працювали над створенням оригінального панно «Мрії мого дитинства». Ведучі заходу запросили всіх прогулятися у чудову Країну Казок на чарівному потязі. На зупинках «Танцювальна», «Лісова казка», «Червона галявина» казкові герої «Лисичка-сестричка», «Вовчик» та «Червона шапочка» захоплювали учасників подорожі різноманітними несподіванками, загадками, сюрпризами. Діти покидали свято з гарним настроєм, усміхненими обличчями, з вірою, що мрії збуваються та подарунками від депутата обласної ради Дмитра Блауша.

Міжнародного дня захисту дітей в ОлишівціМіжнародного дня захисту дітей в Олишівці

«Серце, віддане дітям» – під такою назвою в Олишівській бібліотеці відбулася зустріч із відомою дитячою письменницею Тетяною Пакалюк (15 червня). Авторка розповіла про свої творчі пошуки і напрацювання та презентувала свою останню книгу про медсестру АТО «Егоїстка». Учасники зустрічі придбали в подарунок книги з автографом авторки. Відбувся благодійний розпродаж видань, а виручені кошти направлені на підтримку видання книжки кращих творів юних літературних талантів – переможців конкурсу «Хай весь світ дивують нині діти неньки-України», який започаткувала письменниця.

Зустріч з Т.Пакалюк в Олишівській біб-ціЗустріч з Т.Пакалюк в Олишівській біб-ці

Традиційно в Олишівській бібліотеці відбувається посвята в читачі під час літніх канікул. Цього року посвята відбулася в «Книжковому Королівстві» (16 червня). Діти взяли участь у конкурсі казок, загадок, вікторині, розповіли про книжкові вподобання, малювали улюблених літературних героїв. В подарунок від бібліотеки маленькі читачі отримали невеличкі подарунки – книжки українських письменників.

На перший літній місяць припадають Зелені свята (Трійця), якими наші предки віншували буйне пробудження природи. Ось і працівники Петрушинської бібліотеки та клубу – Надія Логвиненко та Наталія Приходько – заклечали клубну залу гілочками дерев: клену, липи та польовими квітами і запросили дітей на театралізоване свято «Незвичайні пригоди Веселинки та Сонячного Зайчика». Вітали дітей Веселинка (Ткачик Вікторія) та Сонячний Зайчик (Ростик Шульжик). Разом з дітьми вони закликали сонечко і раптом опинилися на лісовій галявині, де зустрілися з Лісовою Мавкою (Аня Лавріненко) та Водяною Русалкою (Оксана Бекало). Потім діток зігрівав Вогонь (Максим Ткаченко), граючи в старовинну українську народну гру «Хлібчик». Під мелодію «Зеленеє жито, зелене» на сцені зʼявилась Земля (Катюша Ткаченко), яка розповіла діткам про трави і квіти, які мають магічну силу: біль знімають, здоров’я додають, красу оберігають. Продовжилось свято конкурсами, вікториною та дискотекою. Отримавши призи та солодощі, веселі і щасливі розходилися по домівках.

Зелені свята

Зелені святаЗелені свята

Чимало дітлахів зібрав літературний пінг-понг «Знайди пару», який відбувся в читальному залі районної бібліотеки для дітей. Ця нова форма літературних ігор дуже сподобалася малечі. Бібліотекар називав літературного героя, а діти по черзі відгадували його пару.

На дитячих відкритих ігрових майданчиках продовжилися бібліотечні заходи для дітей із комплексу «У книги немає канікул». Павлівська, Кувечицька та Смолинська сільські бібліотеки організували для дітей літні читання «Бібліотека іде до дітей» та цикл розважальних заходів «На всі ваші «що?», «де?», «коли?» розумні книги відповідь дадуть завжди» (4 – 10 липня).

На подвір’ї Киселівського навчально-виховного комплексу, де розміщено сільську бібліотеку, для дітей – гамірно і влітку. Цього літа діти із задоволенням відвідали «Народознавче лото», «Веселу гуморину», день казки «У казки на гостинах», день музики «Музичний калейдоскоп» з веселим караоке та дитячими піснями.

Старобілоуська сільська бібліотека продовжила роботу клубно-бібліотечного табору «Любисток» та разом з будинком культури запросила до участі в розважальних заходах «Любисток презентує». Діти переглянули виставу лялькового театру, взяли участь у конкурсі малюнка «Світ дитинства» (4 – 10 липня).

В Пльохівській сільській бібліотеці відбувся конкурс на краще читання скоромовок. У конкурсі взяли участь учні 2 – 7 класів. Переможцями стали Нікіта Федосенко та Таня Кузьменко. Бібліотекар Валентина Апанасенко пригостила учасників конкурсу морозивом та цукерками (7 липня)

11 липня Хмільницька сільська бібліотека зібрала в своїх затишних стінах любителів та знавців казок. Дітвора разом із бібліотекарем відправилась у чарівну країну, де зустрілась із казковими героями, які підготували для малечі завдання. Першим на галявині зˊявився Івасик Телесик. Він заспівав пісеньку зі своєї казки, а потім запропонував дітворі прослухати пісні із відомих казок та мультфільмів, назвати їх та сказати, хто їх співав. Іспит із знання казок прийняла в дітей Мальвіна. Незнайко через свою неуважність переплутав усі пазли. Допомогти йому їх розібрати він попросив присутніх. А Лисичка-сестричка полюбляє малювати, тому й запропонувала дітворі намалювати ілюстрації до своїх улюблених казок. Карлсон завітав до бібліотеки, щоб послухати казки, які придумали маленькі казкарі. Смачний попкорн від Карлсона за кращу придуману казку отримав Саша Удовиченко, за найкраще виконання пісень – Ігор Макаренко, за ілюстрації до казок – Аліна Романчук. Найкращим знавцем казок визнали Рому Макаренка. У подарунок, крім солодкого призу, Рома одержав чудову розмальовку від бібліотеки

Український день родини 8 липня відзначили у центральній дитячій бібліотеці. Бібліотека цього дня організувала для своїх відвідувачів годину спілкування «Душа родини чуйна і ласкава». Галина Полевик ознайомила з історією цього свята та запропонувала перевірити, чи добре запрошені знають традиції своєї родини. Учасники позмагалися в конкурсі «Намалюй свою сім'ю», відповіли на питання вікторини, розповіли цікаві родинні історії.

Як і кожного року, цього літа в бібліотеках району проходить конкурс на кращого читача літа «У книги немає канікул». Підсумки конкурсу буде підведено у вересні.

Марія Городня, провідний методист ЦБС

(складено за повідомленнями працівників

бібліотечних закладів району)

Кiлькiсть переглядiв: 1838

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.