«Зі своєю іконою на рідну сивківську землю»

21 липня – день прославлення Казанської ікони Божої Матері, в народі – жнивова Казанська, бо є ще й осіння – 4 листопада. Жителі с. Жукотки, колишні сивківці, з іконою Богородиці вирушили хресним ходом до с. Сивки, від якого наразі залишилась тільки назва. До заходу долучились сільська бібліотека, працівники БК, сільради та прості віряни із сусідніх сіл: М- Коцюбинського та Халявина на чолі із настоятелями місцевих церков. Хресний хід організував о. Георгій (настоятель Жукотківської церкви), Микола Іванович Кирієнко, колишній сивківець, та завідуюча бібліотеки Оксана Голич.

хресний хід сивківців На горі в урочищі Коростове недалеко від Сивок стоїть древній дуб, де колись в давнину на ньому з’явився лик Богородиці. Іще до переселення,коли в селі була церква, жителі Сивок вшановували свято Казанської хресним ходом до дуба, з-під якого било джерело. Із собою завжди брали церковну ікону Божої Матері, яка вважалася покровителькою їхнього села.

Та настали часи, коли церкву зруйнували. Старий паламар сховав ікону вдома, наказавши дочці берегти її, а при нагоді повернути до храму. Вона і зберегла. Село виселили і Марія Ребенок опинилася в селі Левоньки Жукотківської сільради. Із собою привезла й ікону. З далекого 1968 року берегла її до 2002, допоки в Жукотках не відкрили приміщення для церкви. І тоді бабуся Марія принесла її в храм. На той час люди приносили в церкву багато ікон, тому батюшка особливо нічого жінку не розпитував. Нині бабусі Марії вже немає. Про походження ікони довідався, напевно, за промислом Божим, Микола Іванович, в якого душа за рідним селом болить, як і в усіх інших сивківців. Він і запропонував о. Георгію з іконою відвідати Сивки.

Біля того старого дуба і нині доглянуте джерело, туди не заростає дорога бур’янами, бо це святе місце манить до себе віруючих. У цей день в кожного був духовно піднесений настрій, незважаючи на примхи погоди. Цей хресний хід для колишніх сивківців став схожим на той, який вони ще дітьми запам’ятали. Кожен просив у Бога здоров’я та добра для себе і рідних, а ще для всіх – миру нашій державі.

Оксана Голич,бібліотекар Жукотківської сільської бібліотеки ЦБС

хресний хід сивківцівхресний хід сивківців

хресний хід сивківцівхресний хід сивківців

Кiлькiсть переглядiв: 624

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.