Повернутися до звичайного режиму

Гордість українського народу

30 липня відзначив 91-у річницю від дня народження учасник бойових дій, поважний ветеран Другої світової війни, людина із значними досягненнями та бойовим, трудовим і життєвим досвідом, мешканець селища Олишівка - Лопата Василь Іванович.

Василь Іванович Лопата– людина, яка заслужила до себе неабияку повагу та всебічну шану не лише через свій солідний вік.

Коли почалася війна йому виповнилося 16 років, але він рвався захищати Батьківщину, але в ряди бійців став уже після звільнення Чернігівщини і рідної Олишівки. У 1943 році закінчив Казанське училище і молодшим сержантом прибув на 3-й Білоруський фронт під Вітебськ. Немало доріг пройшов з боями . В 1944 р. був тяжко поранений, лікувався в госпіталі в Москві з однією думкою-швидше на фронт. Одужав і продовжив службу на тому ж фронті, звільняв Східну Пруссію. І знову поранення. В Тульському госпіталі дізнався про кінець війни і про Перемогу. Лейтенант Лопата нагороджений орденами Слави III ст., Вітчизняної війни I ст. (1985) , «За мужність» III ст., та багатьма медалями. Василь Іванович працював самовіддано і в мирний час. 32 роки пропрацював головним бухгалтером колгоспу ім. Кірова та сільгосппідприємства «Агрокомсинтез»

Цього дня з теплими і щирими словами привітань до господи Івана Васильовича завітали селищний голова Сергій Малець, директор Олишівської ЗОШ I-III ст. Тетяна Шевченко, вчителька Олеся Шевченко зі своїми вихованцями та працівники БК Ніна Назаренко, Світлана Постол з колективом «Пряля», завідувач бібліотеки-філії Тетяна Шеремет.

У своєму вітальному слові селищний голова підкреслив:

- Мудрість визначається не цифрами в день народження, її завжди видно у вчинках і справах. Ваш життєвий шлях став невід’ємною частиною історії Поліського краю, всієї держави. Прийміть глибоку шану та повагу Вашій мужності і самовідданій праці.

Від щирого серця привітали з днем народження видатного мешканця Олишівки, ветерана-фронтовика директор школи Тетяна Шевченко та юне покоління. Даринка Шевченка присвятила Василю Івановичу віршоване слово, яке дуже схвилювало цього сивочолого мужнього чоловіка.

Завідувач книгозбірні Тетяна Шеремет подякувала ветерану за героїзм, невтомну працю, добре серце та передала солдату від громади книгу «Вільхова гілка» Миколи Будлянського, в якій змальоване історичне минуле та сьогодення Олишівки. Багато сторінок цього художньо –документального видання присвячено рокам Другої світової війни і періоду окупації нацистськими загарбниками селища та звільненню селища.

Народний фольклорно-етнографічний колектив «Пряля» та директор БК Ніна Назаренко зичили імениннику багато світлих днів та довгих років при доброму здоров'ї та подарували українську пісню.

Василь Іванович радо спілкувався з присутніми, ділився спогадами, з гіркотою говорив про війну, що вирує на сході України, про гордість, що відчуває за тих хлопців які відстоюють цілісність та незалежність нашої держави на тій війні. Неоголошена війна прийшла у хату і серце кожного українця. Розітнула вона болем і старенького ветерана, але він проявив незламний дух, коли його улюбленому онуку Володимиру, прийшлось як і йому в далекому 43-му взяти зброю, щоб захистити свою родину, свій рід, Олишівку, свою державу від ворога-агресора, відстоювати територіальну цілісність та свободу своєї Батьківщини .

Саме такі як Василь Іванович солдати, зуміли героїчно захистили нашу Батьківщину, розгромивши фашизм. Саме такі мужні українські солдати, як онук Володимир принесуть мир нашій Україні, чого саме більше бажає в свій день народження ця мудра, добра і чесна і світла людина.

Ветерани Другої світової війни і сучасні воїни-воїни АТО - справжня гордість українського народу, справжній приклад мужності та відваги. Їх подвиги будуть вічно знаходити відлуння в наших серцях і ми всі будемо дбати аби історії про справжніх героїв передавалася із покоління в покоління.

Тетяна Шеремет, завідувач Олишівської бібліотеки-філії

Олишівка. Лопата

Кiлькiсть переглядiв: 516

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.