Бібліотечний тиждень: 7 – 13.11.16.

Всеукраїнському Дню працівників культури та аматорів народного мистецтва бібліотеки району присвятили цикли книжково-ілюстративних виставок та фотоекспозицій «Коли душа співає». На сторінках видань було представлено матеріали про діяльність аматорів сільської сцени. Бібліопророчення «Книжковий добридень аматорам сцени» запропонували працівники відділу обслуговування ЦРБ (9.11. М.-Коцюбинське). Учасники читацького любительського клубу «Берегиня» Ладинської сільської бібліотеки подарували аматорам сцени свою святкову програму (9.11).

9 листопада бібліотеки району, як і вся Україна, разом зі своїми відвідувачами відзначили День української писемності та мови. Організовано день на честь вшанування пам’яті Преподобного Нестора Літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила та Мефодія. Дізнатися більше про історію нашої мови, її походження, культуру, творчість класиків і сучасних майстрів слова допомогли озвучені книжково-ілюстративні виставки бібліотек «Українська мова: від заборони до утвердження». Різноманітні заходи чекали цього дня на відвідувачів: день рідної мови «Слово рідне з уст народу» – у Дніпровському; свято мови «Із слова починається людина, із мови починається мій рід» – в Іванівці та Халявині; мовознавчий турнір «Нащадкам рідну мову передам, як скарб» – у центральній дитячій бібліотеці (М.-Коцюбинське); мовні діалоги «Спілкуймося українською» – у Довжику; відео-презентацію «Мовна Україна» продемонструвала юнацтву Олишівська селищна бібліотека; поетичний альбом «Слово рідне, мово чисте» відкрили для дітей у Красному завідуюча бібліотекою Тетяна Бондаренко та вчителька початкових класів Валентина Нищенко; з натхненням писали Всеукраїнський диктант читачі Рудківської, Киїнської, Пакульської, Пльохівської та інших бібліотек.

Киїнською сільською бібліотекою спільно з педагогами місцевої школи в ці дні було організовано комплекс заходів для різних категорій відвідувачів «Писемність як основа освіченості нації». Учні молодших класів через перегляд презентацій відкривали для себе скарби рідної мови та продемонстрували вміння читати вірші; четвертокласники здійснили подорож «Мовною картою України»; дорослі та молодь написали телерадіодиктант з української мови «Україна на зламі тисячоліть». Відкрите засідання читацького клубу за інтересами «Дивослово» теж привернуло чимало зацікавлених. Завідуюча бібліотекою Світлана Семенець презентувала книжково-ілюстративну виставку «Мови чисте джерело», яку доповнювала експозиція з висловами видатних особистостей про українську мову. Всі охочі змогли взяти участь у конкурсно-розважальній програмі «Лунай, прекрасна наша мово». Команди «Жовті» та «Блакитні» змагалися між собою: відгадували загадки, закінчували зміст прислів’я, вирішували «фонетичні загадки». Ведучі гри-конкурсу Світлана Семенець та Любов Тарасенко допогали журі визначити кращого знавця української мови.

Щороку світова спільнота відзначає Міжнародний день толерантності, підтримуючи право кожної людини на індивідуальність і дотримання своїх власних переконань і своєї життєвої позиції. Бібліотекарі району впевнені, що саме бібліотеки є територією толерантності на селі, які, спілкуючись із односельцями, можуть вести толерантну розповідь про різні культури, народи, релігії, звичаї, відносини між різними соціальними групами. Наголошуючи на цьому, і було організовано годину доброго спілкування з молоддю «Я толерантна людина» в Довжику (11.11), години толерантності «Бути людиною» – в Слободі та Киїнці (12.11), цикл читацьких діалогів для молоді «Толерантність врятує світ» – в цілому ряді бібліотек району (13.11).

Марія Городня, провідний методист ЦБС.

(Складено за повідомленнями працівників закладів ЦБС).

Кiлькiсть переглядiв: 582

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.