Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 14 – 20.11.2016. Інформаційний огляд

40-річчю створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод, знаній в Україні як Гельсінська група, присвятила патріотичну годину «Сила нескорених» Пльохівська сільська бібліотека (14.11). Завідуюча бібліотекою Валентина Апанасенко відкрила захід оглядом матеріалів виставки-презентації та розповіла про першу легальну правозахисну організацію в Українській РСР, яка відіграла одну з ключових ролей у національно-визвольній боротьбі українського народу та розпочала ненасильницький правовий шлях у здобутті Україною незалежності, становленні демократії, поваги до прав людини.

Відвідувачам бібліотеки цього дня нагадали сторінки діяльності правозахисної організації, що була створена з ініціативи письменника і філософа Миколи Руденка та групи українських діячів, серед яких і наш чернігівський земляк Левко Лук’яненко. Зацікавленим читачам бібліотека презентувала одну із його книг – «Незнищенність», де автор розмірковує про незнищенність української національної ідеї, стверджує віру в непереможність українського народу, щиросердно висловлює думки патріота, який інтереси України ставить понад власні.

(Валентина Апанесенко, завідуюча Пльохівської бібліотеки-філії).

Завідуюча бібліотекою Валентина Апанасенко

20 листопада в Смолинській сільській бібліотеці було людно – бібліотекар Ніна Білик презентувала книжково-документальну виставку «Сила нескорених», присвячену 40-й річниці з часу створення Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод.

Цього дня відвідувачі ще раз перегорнули сторінки історії України, а бібліотека нагадала, як з ініціативи письменника і філософа Миколи Руденка, генерала Петра Григоренка, громадської діячки Оксани Мешко, письменника-фантаста Олеся Бердника, юриста Левка Лук'яненка ств0орювалася Українська Гельсінська Група. Бібліотекарем були презентовані матеріали про борців з тоталітарною системою та книги нашого чернігівського земляка Левка Лук'яненка «Вірую в Бога і в Україну» та «Незнищенність». В цих книгах автор стверджує віру в непереможність українського народу, розмірковує про незнищенність української національної ідеї.

Розділи експозиції розповіли читачам, що Гельсінська група налічувала 41 особу. За роки своєї діяльності видала 30 меморандумів, Декларацій, Маніфестів, звернень та інформаційних бюлетенів, оприлюднила їх до кінця 80-х років ХХ ст. П'ять життів правозахисників віддала УГГ у протистоянні із тоталітарною системою; 550 років сукупно провели діячі групи в таборах, колоніях, в'язницях, засланні, психіатричних лікарнях. Жертовність цих хоробрих чоловіків і жінок свідчить про незламний дух української нації. Їхня боротьба за людські й національні права узгоджується з тенденцією світового загальнолюдського поступу в дусі свободи.

(Ніна Білик, бібліотекар Смолинської бібліотеки-філії).

в Смолинській сільській бібліотеці

Подібні заходи відбулися у ряді бібліотек району: виставки художньої та документально-публіцистичної літератури «Українська Гельсінська Група: історія створення та діяльність» (Количівка), «Захист прав людини – основа мети Гельсінської спілки» (Рівнопілля), «Українська Гельсінська спілка з прав людини: мир і безпека» (Іванівка), «Утверджувати суспільство правди і братства» (Анисів). Центральна дитяча бібліотека та відділ обслуговування ЦРБ запропонували відвідувачам цикл переглядів тематичних відеопрограм «Українська Гельсінська Група – приклад боротьби за права людини» та «Левко Лук’яненко: Ми боролись проти імперії». У Новенській, Т.-Слобідській та Брусилівській бібліотеках відбулися літературні перегляди із циклу «Розстріляне відродження» за творами репресованих письменників Чернігівщини.

Готуючись до участі у відзначенні Дня гідності і Свободи в Україні, центральна дитяча бібліотека та відділ обслуговування читачів організували для дітей та молоді М.-Коцюбинська урок-реквієм «Їх імена мені ніколи не забути» (17.11) та спогад-реквієм «Сила нескорених» (18.11). Основною метою стало відображення об’єктивної інформації про доленосні події листопада 2013 та лютого 2014 років в Україні та віддання шани патріотизму і мужності громадян, які постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини. «Україна – територія гідності і свободи» – тема книжкових виставок та фотоекспозицій, розгорнутих бібліотеками району.

Сприяння утвердженню серед молоді ідеалів свободи, донесення до сучасника об’єктивної інформації про доленосні події, що відбувалися в Україні протягом останніх трьох років революції Гідності і Свободи – основна мета, з якою Старобілоуська бібліотека спільно зі школою запросила юнацтво і молодь на патріотичну годину «Любіть Україну» (18.11). Зі сторінок видань, представлених на озвученій книжковій виставці, звучала розповідь завідуючої бібліотеки Любові Макеєнко про дні і місяці протистояння, дні народних надій і людського подвигу. Влаштувати поетичні читання вирішили біля фотоекспозиції «Україна незламна» з портретами земляків – учасників АТО. Пам'ять про загиблих вшанували хвилиною мовчання, присутнім героїчним односельцям подарували пам’ятні сувеніри, виготовлені власними руками.

(Любов Макеєнко, завідуюча Старобілоуської бібліотеки-філії).

Патріотична година у Старому Білоусі

Любов Макеєнко, завідуюча Старобілоуської бібліотеки-філії

З року в рік у третю неділю листопада бібліотеки району стають активними учасниками заходів, приурочених до відзначення Дня працівників сільського господарства. Цього тижня, готуючись до урочистостей, бібліотечні заклади розгорнули книжкові виставки, фотоекспозиції, підготували огляди краєзнавчо-пошукових матеріалів: «Хвала рукам, що пахнуть хлібом» – Кувечицька та Пісківська бібліотеки, «Життя утворено від жита, бо хліб – усьому голова» – Халявинська, «Хай не буде переводу хліборобському роду» – Черниська та ,Андріївська. Акції вшанування хліборобської праці «Трудом окрилена доля», організовані бібліотекарями, відбулися у Павлівці, Новоселівці, Терехівці, Киселівці, Брусилові та інших населених пунктах району.

19 листопада Андріївська сільська бібліотека-філія стала учасницею урочистостей, присвячених Дню працівника сільського господарства.

Гостей урочисто зустрічала розгорнута та озвучена бібліотекою книжково-ілюстративна експозиція «Вклонімось трударям землі».

В залі сільського клубу зі святом гостей вітали сільський голова Віктор Єрема та директор СТОВ «Андріївське» Андрій Сидоренко і від щирого серця бажали міцного здоров’я та натхнення в нелегкій справі людям, що присвячують своє життя праці на землі.

Перед односельцями виступив колектив художньої самодіяльності Андріївського сільського клубу «Берегині» під музичним супроводом Михайла Сорокіна. Веселі музичні композиції розчулили і розвеселили гостей свята. Владислав Тонкошкурий повеселив гостей гуморескою «Про свою любу тещу». Завітали на концерт і «Веселі кумасі» - Наталія Клюка та Любов Рябоконь –зі своїми сільськими пригодами.

По закінченню концерту делегація рушила вітати тих односельців, що в цьому році відзначили 80-ти та 90-річчя і не з розповідей знають, що таке колгоспи і який він – труд хліборобський.

(Ніна Мосійчук, завiдуюча Андрiївської сiльської бібліотеки-філії).

книжково-ілюстративна експозиція «Вклонімось трударям землі»

Андріївський сільський клуб «Берегиня»

М.Городня, провідний методист ЦБС за повідомленнями працівників бібліотечних закладів

Кiлькiсть переглядiв: 522

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.