Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 21 – 27.11.2016. Інформаційний огляд.

Вшанування пам’яті жертв голодоморів в Україні.

З метою вшанування пам’яті жертв трагічних подій, що відбувалися в Україні та селах Чернігівського району під час голодоморів, заклади ЦБС взяли участь у загальнорайонних заходах, популяризуючи публікації, дослідження, спогади очевидців, видання і документи. Свою роботу розгорнули цикли книжкових виставок та експозицій «Скорботний тридцять третій», «Голодомор: голоси свідків», «Голодомор: Залишитися людиною…», «Письменники про Голодомор», «Стежками болю й мук», «Трагедія українського народу. Чернігівський район», «Голодне село 33-го» (21 – 27.11). У бібліотеках відбулися цикли читацьких діалогів «Старі й нові міфи навколо Голодомору» (21 – 27.11), години скорботи: «Свіча нашої пам’яті» (Кувечичі, 25.11), «Пам'ять во спасіння» (Рівнопілля, 26.11), «Великий голод – вічний гріх» (ЦДБ, 26.11); години спілкування «Голодомор на Чернігівщині» (Пакуль, 26.11); години історичної пам’яті та години-реквієми «Вічна пам'ять зморених голодом» (Жукотки, 25.11, Рудка, Андріївка, 26.11), «Розіп’ята душа на хресті всесвітньої печалі» (Халявин, 25.11), «Спинися, голову схили в пам'ять жертв безкровної війни» (Слабин, 26.11); зустрічі з очевидцями «Голодомор очима односельців» (Шестовиця та ін.); круглий стіл «Горить свіча, як пам'ять, як сльоза» (Левковичі, 27.11). Кожна бібліотека запросила своїх читачів долучитися до акції вшанування жертв голодоморів та взяти участь у загальнонаціональній хвилині мовчання «Свічка пам’яті» (26.11).

24 листопада центральна бібліотека району розгорнула роботу виставки-застереження «Чорний літопис моєї землі» в Чернігівській районній державній адміністрації під час презентації нової книги, що тільки-но вийшла з друку – «Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932 – 1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину».

Автори книги Сергій Горобець та Сергій Бутко, наукові співробітники Українського інституту національної пам’яті, на сторінках свого дослідження ще раз нагадали читачам, як «ідеологи та організатори Голодомору-геноциду 1932 – 1933 рр., як і всієї політики комуністичного тоталітарного режиму, творили свій злочин, спираючись на цілий апарат насильства: партійні і радянські органи, карально-репресивні служби, армію і активістів на місцях». Книга побудована на нових архівних матеріалах з фондів Державного архіву Чернігівської області, які до останнього часу залишалися невідомими широкому загалу. (Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932 – 1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину. – Чернігів: Видавництво «Десна Поліграф», 2016. – 184 с.).

Учасники виставки та презентації отримали у подарунок примірник нового видання. Не забули автори і про бібліотеки – книга чекає на свого читача на полицях сільських книгозбірень.

«Хроніки війни більшовиків з українським народом

Виставка до Голодомору

«Яка ж вона, лінія часу геноциду?» – під таким гаслом протягом тижня пройшли спільні заходи Киїнської сільської бібліотеки, школи, Центру дозвілля для дітей та молоді по вшануванню жертв Голодоморів:

25 листопада біля пам’ятного знака відбулася лінійка пам’яті «Таке ніколи не забудеш». Вчитель історії Людмила Лисенко презентували книгу Сергія Горобця та Сергія Бутка «Хроніки війни більшовиків з українським народом. Голодомор 1932 – 1933 років на Чернігівщині: виконавці злочину»; завідуюча сільської бібліотеки Світлана Семенець охарактеризувала матеріали інформаційного стенду-реквієму «Чорний рік 1933»; шкільний бібліотекар Олена Савченко презентувала виставку «Страчені голодом»; вчитель образотворчого мистецтва Ірина Полулях – виставку малюнків «Чорні дні 33…».

У день пам’яті жителі села стали учасниками заходу «Голодомор нас не зламав», який організували директор сільського ЦДМ Катерина Топіха, керівник хору Раїса Потій та працівник центру Валентина Морзєва. Молодь та юнацтво села переглянули презентацію, яку підготували представники Українського інституту національної пам’яті «Голодомор 1932 – 1933 років. Геноцид українського народу» та документальний фільм «Голодомор. Хроніка подій».

виставка «Страчені голодом»

лінійка пам’яті «Таке ніколи не забудеш

24 листопада у Хмільниці відбувся день вшанування пам’яті жертв голодоморів «Не стече сльозою горе людське», організований завідуючою сільської бібліотеки, працівниками будинку культури та місцевої школи.В його рамках презентувалася озвучена книжково-ілюстраційна виставка з історії голодоморів в Україні та на Чернігівщині.

Гостями заходу були учні та молодь села. У вступному слові організатор дитячого колективу Вікторія Гломазда розповіла присутнім про одну з наймасштабніших трагедій ХХ століття – голодомор. В учнівських виступах звучали записи свідчень очевидців, зібрані Ганною Якименко, в яких – розповіді, спомин і біль односельців.

Запалені свічки пам’яті та хвилина мовчання символізували біль і глибоке усвідомлення великого нещастя нашого багатостраждального народу, а також надію на те, що подібне ніколи не повториться.

у Хмільниці

у Хмільниці

Кiлькiсть переглядiв: 556

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.