Повернутися до звичайного режиму

210-й річниці від дня народження Пилипа Морачевського «Подвижник апостольської праці»

Серед зневір, занепадів, розп'ять

Стрічаю очі, наче блискавиці.
В глибинах їх божественно горять
Крилаті сяйва - золоті жар-птиці.
Їм не страшна буденна западня,
Вони виносять душі із зневіри.
Від небуття спасає їх щодня
Жага краси, любові і офіри.

Ніна Горик

Свого часу, у 1863 році, міністр внутрішніх справ Росії граф Валуєв заявив: «Малороссийского языка не было, нет, и никогда быть не может». Ці слова неодноразово цитувалися і повторювалися, але мало хто знає, з приводу чого вони були сказані. Привід для них подав інспектор Ніжинського юридичного ліцею князя Безбородька Пилип Морачевський, який протягом двадцяти років перекладав на українську мову текст Євангелії та книг Святого письма.

Спливло багато років, та вся Україна і нині пам’ятає ім’я славного сина землі Чернігівської – просвітителя, педагога, письменника та книгознавця, першого перекладача Нового Завіту та Псалтиря українською літературною мовою, уродженця села Шестовиця – Пилипа Семеновича Морачевського. Вшанувати його ім’я та справи у день 210-ї річниці від дня народження громадськість зібралася у великій залі районної державної адміністрації за ініціативи Чернігівської центральної районної бібліотеки та районної організації спілки краєзнавців України. До справи долучилися представники обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського на чолі з науковим співробітником Світланою Половніковою, старший науковий співробітник Інституту археографії та джерелознавства ім. М. Грушевського, нащадок роду Морачевських – Тетяна Котенко з м. Києва та Василь Шумський із Чернігова, що теж належить до древньої родини. На зустріч, підготовлену працівниками Чернігівської центральної районної бібліотеки голова районної організації Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов, заступник голови райдержадміністрації; Ольга Сірик з Шестовиці, що однією з перших почала досліджувати життєвий шлях свого відомого земляка; працівники бібліотечних закладів; представники громад з різних куточків нашого району та широкий читацький загал.

Учасників вечора-портрета зустрічала озвучена експозиція книжково-документальних та фотоматеріалів «Пилип Морачевський: Усе минеться, лише правда зостанеться», на якій представлено друковані видання та історико-краєзнавчі матеріали обласного історичного музею ім. В. Тарновського, обласної наукової бібліотеки ім. В. Короленка, центральної районної бібліотеки та краєзнавців району. Цікаві сторінки життя Пилипа Морачевського та його нащадків розкриваються під час демонстрації відеофільмів «Будинок Дроздова» (із проекту «Невідомий Чернігів») та «Пилип Морачевський» із циклу «Відомі земляки».

Ведучі – Олена Сердюк та Інна Шовкун, працівники центральної бібліотеки району – відкриваючи вечір, наголосили на знаковості того, що саме в рік 25-ї річниці Незалежності ми згадуємо імена видатних наших земляків, тих, без кого шлях становлення України був би неможливим.

«Усе минеться, лише правда зостанеться» – головний девіз життя подвижника апостольської праці Пилипа Морачевського. Сторінки цього яскравого, сповненого глибоким змістом життя, розкрили перед слухачами Світлана Половнікова, старший науковий співробітник обласного історичного музею ім. В.Тарновського, Тетяна Котенко, представниця нащадків роду Морачевських, Андрій Курданов, голова районної організації Національної спілки краєзнавців України, Ольга Сірик, краєзнавець із Шестовиці, дослідниця роду Морачевських.

Зачаровано слухав зал українські пісні у виконанні Інни Шовкун та колективу районної літературно-мистецької вітальні «Краяни»: про українське слово, рідну землю, про сина цієї землі, гідного носити звання національного героя.

Пилип МорачевськийВиставка Пилип Морачевський

Виставка Пилип МорачевськийВиставка Пилип Морачевський

вечір-портрет «Пилип Морачевський»вечір-портрет «Пилип Морачевський»

Кiлькiсть переглядiв: 1004

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.