«Морачевські – славний український рід»

Своєрідним продовженням відзначення 210-ї річниці від дня народження Пилипа Морачевського стали вшанування славного роду Морачевських та його представниці Олени Костянтинівни Шумської, яка цими грудневими днями відзначає свій 90-річний ювілей. У Седневі, в гостинній садибі Лизогубів, зібралася громада району, аби ще раз доторкнутися до творчого генія Пилипа Семеновича Морачевського – «апостола просвітницької думки», першого перекладача Нового Завіту та Псалтиря українською літературною мовою, педагога, письменника та книгознавця. Багато ще маловідомих сторінок життя його і думки, але ця скарбниця невпинно поповнюється, примножена нащадками і земляками.

Як зазначила ведуча зустрічі Оксана Колесник, в.о. директора районної централізованої бібліотечної системи, і сьогодні слово Морачевського звучить на українській землі. І сьогодні рід Морачевських на Чернігівщині знаний. Привітати ювілярку та поділитися своїми роздумами про славний український рід до садиби Лизогубів прийшли гості: Світлана Половнікова, старший науковий співробітник обласного історичного музею ім. В. Тарновського; Оксана Колесник, в.о. директора Чернігівської районної централізованої бібліотечної системи; Тетяна Луговська, завідуюча комплексу «Садиба Лизогубів»; отець Тимон, настоятель Седнівської Свято-Георгієвської церкви; Михайло Булдаков, місцевий краєзнавець; Василь Іванович Шумський, син Олени Костянтинівни; учні Седнівського НВК; громадськість селища та району, широкий загал читачів та бібліотекарі. Світлана Чугай та Тетяна Мицу, місцеві поетеси, на честь родини подарували власні поезії, Зінаїда Лук’яненко, седнівська майстриня-вишивальниця, - чудову виставку вишиваних рушників та панно, школярі – виставку виробів прикладного мистецтва. Селищний аматорський колектив «Берегиня» від душі дарував чудові українські пісні та поезії.

Душевне піднесення витало залою. Здавалося, сам Пилип Семенович ось тут, поруч, вдивляється в тебе мудрими очима, а « в глибинах їх божественно горять / Крилаті сяйва…», і ти сягаєш впевненості, як і сам Морачевський:

… правда переможе

Й настане ще година та –

Онуків вимовлять вуста

На рідній мові слово Боже.

(М. Кушніренко. «Морачевський»).

Виставка Пилип МорачевськийВиставка Пилип Морачевський

Виставка Пилип Морачевськийаматорський колектив «Берегиня»

Олена Костянтинівна ШумськаОлена Костянтинівна Шумська

Кiлькiсть переглядiв: 803

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.