Бібліотечний тиждень: 5 – 11.12.2016 р. Інформаційний огляд

25-й річниці Збройних Сил України присвятили заходи бібліотечні заклади району 5 – 6 грудня. У ці дні, висвітлюючи яскравий приклад мужності, сили духу і патріотизму, для відвідувачів розгорнули свою роботу книжкові виставки та експозиції: «Українська армія – школа мужності», «Героїв стежина – від батька до сина», «Уклін усім, хто край свій боронить», «Армія доблесних і мужніх» (заклади ЦБС). У рамках загальнорайонної бібліотечної акції «Добром зігріте серце» працівники бібліотек відвідали родини воїнів та поздоровили їх зі святом.

День спілкування з воїнами-захисниками «Герої живуть поруч» відбувся у Н.Білоусі та Ведильцях (5.12), година мужності «Солдат війни не обирає» – у Лукашівці (6.12), зустрічі громад з воїнами АТО «Хоробрі серця» – у Анисові, Серединці, Старому Білоусі (6.12). Присутні слухали розповіді учасників боїв у зоні АТО, ділилися роздумами, знайомилися з виданнями та експозиціями, переглядали відеофільми та привезені з фронту фотографії. Діти теж підготували свої подарунки – малюнки, невеличкі сувеніри, поезії та пісні.

Година вшанування воїнської доблесті «Щоб козацькому роду не було переводу, присягаєм на вірність Вітчизні й народу» відбулася в Андріївці (5.12). Цього дня до дітей завітали їхні батьки та друзі, а ще – почесні гості – воїни АТО зі своїми рідними. Свято розпочалося із хвилини мовчання за загиблими. Від імені Андріївської сільської громади Марина Галько вручила грамоти учасникам АТО Чебикіну Р.В., Ковалю Ю.М. та голові місцевої ветеранської організації, волонтеру Сапоненку М.І. Руслан Чебикін розповів про стан подій на передовій та власне бачення того, що відбувається зараз на сході країни, висловив велику подяку волонтерам, батькам, вчителям, і дітям... – за те, що їхні малюнки і обереги, передані на передову, піднімали солдатський бойовий дух. Разом співали патріотичні пісні, читали поезії. Сільський бібліотекар Ніна Мосійчук представила експозицію матеріалів про односельців, що побували на сході країни, та виставку дитячих малюнків, присвячених Збройним Силам України. Не залишила байдужими гостей книга «Борись в ім’я честі», видана Чернігівською районною централізованою бібліотечною системою. А потім відбулися спортивні змагання. Боролися дві команди – «Перемога» та «Відвага». Команда «Відвага» здобула перемогу.

«Лицарі честі» – під таким девізом в Киїнській ЗОШ відбулися спільні святкові заходи школи та сільської бібліотеки (6.12). Сільський бібліотекар Світлана Семенець підготувала виставку літератури «В ім’я честі». Зі святом вітали всіх учасників заходу ведучі Лілія Хоменко та Діана Омеляненко; учасниці хореографічного колективу «Дощик» виконали тематичні танцювальні композиції «Армія» та «Світ без війни»; у виконанні Юлії Шевченко, солістки духового оркестру, прозвучали музичні композиції. Діти виготовили та вручили вітальні арт-листівки односельцям-учасникам АТО, оформили привітальні стіннівки, влаштували вітальні п’ятихвилинки «Слава Україні! Героям слава!», а юнаки 10 – 11 класів взяли участь у районних змагання з допризовної підготовки в с.Халявин.

З 5 по11 грудня бібліотеки району стали учасниками Всеукраїнського тижня права, що супроводжувався проведенням заходів з популяризації знань про людські права та Загальної декларації прав людини. Бібліотеки запропонували тематичні заходи інформаційного, освітнього та виховного характеру: розгорнули роботу книжкових виставок, інформаційних куточків, довідкових столів. На зустрічі з правознавцями та поліцейськими «Захист прав людини – основна мета суспільства» запросили читачів Новоселівська, Анисівська, Киїнська бібліотеки; правові діалоги «Роль права в розвитку суспільних відносин», години цікавих повідомлень «Закон і молодь», інформаційні години «Моє право – мої обов’язки» відбулися у центральній бібліотеці району, Халявинській, Хмільницькій, Кувечицькій, Мохнатинській, Количівській бібліотеках. До участі у відеолекторії «Знай права – виконуй обов’язки» молодь запросила Петрушинська бібліотека, а у ігровій правовій абетці «Свої права ти добре знай, їх шануй і поважай» – Олишівська. Для учнів школи Краснянська бібліотека влаштувала ігровий юридичний аукціон «Мої права та обов’язки».

З нагоди проголошення Загальної декларації прав людини пройшов Всеукраїнський урок «Права людини» – бібліотечні заклади району стали його учасниками та залучили дітей поглиблювати свої знання засобами читання, розкривши теми «З історії боротьби за рівні права» (ЦДБ), «Що означає бути громадянином» (Брусилів, Киселівка, Халявин), «Школа прав дитини» (Киїнка, Т.Слобода та ін.).

М.Городня, провідний методист ЦБС

(за повідомленнями працівників закладів ЦБС).

Кiлькiсть переглядiв: 602

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.