Повернутися до звичайного режиму

Бібліотечний тиждень: 13 – 19.03.17 р. Інформаційний огляд

В бібліотечних закладах району продовжив свою роботу тиждень Шевченківської книги «Ми чуємо тебе, Кобзарю. крізь століття».

Своєрідним прологом до літературних читань «Уклін тобі, Тарасе, великий наш пророче», організованих Андріївською сільською бібліотекою та школою, стала книжково-ілюстативна виставка «Нас єднає Шевченківське слово», представлена завідуючою бібліотеки Ніною Мосійчук. Виставку доповнював інформаційно-бібліографіний список літератури «На вічнім шляху до Шевченка».

Святкова зала, ретельно прикрашена ілюстраціями до творів Митця, виконаними дітьми напередодні свята, вмістила всіх бажаючих послухати про життєвий і творчий шлях Кобзаря, продекламувати свій улюблений вірш, заспівати пісню на слова Шевченка, позмагатись у літературній вікторині «Чи знаєш ти Шевченка»?

Є імена, що увібрали в себе живу душу народу, стали частиною його життя. Таким для українців стало ім’я Тараса Шевченка. Творчість великого Кобзаря нікого не може лишити байдужим. Тож червоною ниточкою пролягли паралелі між минулим і сучасним – мріями Тараса і мріями всієї України, її минулим і сьогоденням. Через усе життя проніс великий Кобзар палку любов до рідної землі, а своїми творами і нині продовжує виховувати прийдешні покоління. (Ніна Мосійчук, завідуюча Андріївської сільської бібліотеки).

Вшановуючи пам’ять Великого Кобзаря, в Петрушинській сільській бібліотеці відбувся тиждень Шевченківської книги, що розпочався з презентації видань про творчість та літературну спадщину поета. Спільно із вчителями школи для учнів 1-9 класів було підготовлено літературне свято «Вінок шани Кобзареві», в якому бібліотека підготувала літературну вікторину про життя і творчість поета. На завершення шевченківського тижня в бібліотеці було проведено захід у вигляді поетичного альбому. Гортаючи його сторінки, присутні познайомилися з прекрасними жінками, які надихали поета на створення відомих усім творів. Конкурс на краще декламування віршів поета виявив кращих знавців Шевченкового слова. Журі одноголосно визнало переможцями ученицю 4-го класу Женю Понамарьову та учнів 2-го класу Богдана Пекур та Катю Сібаторкіну. Переможців нагороджено призами. (Надія Логвиненко, бібліотекар Петрушинської сільської бібліотеки).

«Жіноча доля у творчості Шевченка» – під такою назвою відбувся літературно-мистецький вечір у Левковичах. Тарас Шевченко завжди захоплювався красою жінки, вболівав за її долю, мріяв бачити щасливою. На вечорі звучали вірші Тараса Шевченка та пісні про жіночу долю у виконанні учасників аматорського колективу «Два кольори». (Марина Черниш, бібліотекар Левковицької сільської бібліотеки).

Веселим і пізнавальним став для дітей Рудки літературний ранок «І проросте твоє слово…», на який дітей запросили місцева бібліотека та школа. Найцікавіші дитячі видання, представлені на книжково-ілюстративній виставці «У храмі розумних книг», запрошували розгорнути сторінки та поринути у захоплюючий світ читання. (Валентина Сапон, завідуюча Рудківської сільської бібліотеки).

16 березня Андріївська бібліотека взяла участь у роботі зборів уповноважених представників громадян Андріївської територіальної громади. Біля входу в залу сільським бібліотекарем Ніною Мосійчук було підготовано краєзнавчу виставку та виставку виробів місцевих майстринь Т.І.Шуст та І.О.Панченко. (Н.Мосійчук, завідуюча Андріївськоїбібліотеки-філії ЦБС).

На чергову краєзнавчу конференцію, яка відбулась у залі Чернігівської районної державної адміністрації 16 березня, зібралися бібліотекарі, вчителі історії, краєзнавці, пошуковці.

У фойє розгорнула свою роботу експозиція центральної районної бібліотеки «За честь, за право бути українцем». На виставці, присвяченій 100-річчю Української революції 1917 – 1921 рр., представлені видання, матеріали, фотодокументи, що висвітлюють події і факти, які відбувалися в Україні та на території Чернігівського району, і стали своєрідною предтечею нинішньої незалежної держави.

Перед початком засідання учасники конференції та гості переглянули відеосюжети про відзначення 100-літнього ювілею Т.Н.Яблонської, видатної художниці, лауреата чотирьох державних премій, та фольклорно-етнографічні святкування Масниці.

У роботі конференції взяли участь голова обласної спілки краєзнавців, директор Інституту історії, етнології та правознавства ім. О.М. Лазаревського Чернігівського національного педагогічного університету ім. Т.Г. Шевченка, професор Олександр Коваленко, голова районного осередку краєзнавців, заступник голови Чернігівської райдержадміністрації Андрій Курданов, начальник відділу культури райдержадміністрації Тетяна Мірошниченко.

У слайдовому супроводі прозвучала розповідь очільника районної організації краєзнавців Андрія Курданова про роботу і досягнення, спільні проекти і видання на основі відомих та нововиявлених архівних і документальних джерел.

100-річчю утворення Української Центральної Ради присвятив свою розповідь співробітник Українського інституту національної пам’яті, кандидат історичних наук Сергій Горобець. Дослідник представив ще одне своє видання – «Нарис історії села Петрушин» та нещодавно презентовану працю історика-краєзнавця Олександра Ляшева «Козаки та селяни села Роїща Роїської сотні Чернігівського полку. Кн.2».

Своїми роздумами про популяризацію славних сторінок минулого, які є невичерпним джерелом патріотичного виховання нинішнього покоління, поділився гість із столиці – капітан 2-го рангу в запасі Олександр Мармашов, голова Київської громадської організації «Товариство ветеранів розвідки Військово-Морського Флоту». Із великим задоволенням Олександр Володимирович презентував нову книгу аматорської поетеси, завідуючої Ладинської сільської бібліотеки Надії Пищик «Стежками Ладинки-красуні», випущену видавництвом «Український дім» за сприяння Київської громадської організації «Товариство ветеранів розвідки Військово-Морського Флоту».

Чимало проектів краєзнавчої організації втілюються в життя за сприяння бібліотекарів району. Про це учасникам конференції розповіла директор Чернігівської районної централізованої бібліотечної системи Оксана Колесник. З метою сприяння патріотичному вихованню населення, популяризації доблесних сторінок нашої історії, Чернігівська центральна районна бібліотека залучила краян до участі у загальнорайонній бібліотечній краєзнавчо-пошуковій експедиції «Лицарі воїнської доблесті». Нині працівники бібліотечної системи збирають та впорядковують матеріали, що розповідають про наших земляків – учасників бойових дій на території інших держав і в липні цього року розгорнуться на сторінках друкованого видання «Лицарі воїнської доблесті».

Про роботу позашкільного навчального закладу «Центр туристично-краєзнавчої творчості Чернігівської районної ради» розповів Віктор Митькевич.

В ході краєзнавчої конференції відбулося кілька презентацій друкованих видань. Нову книгу Миколи Будлянського «Іван Іванович з Іванівки» презентувала Валентина Стельмах, бібліограф Чернігівської центральної районної бібліотеки. Власне аматорське видання «Перлина українського Полісся», присвячене улюбленій поетесі Надії Галковській, презентував Олександр Янченко, учень Киїнської загально-освітньої школи. Про свою нову книгу «Дніпро пам’ятає», що вийшла з друку цього року, розповів Микола Щербина із Старого Білоуса. Лірико-філософський настрій подарував учасникам конференції поет із Малинівки Микола Лелюк, зачитавши поезії зі своєї нової книги «Перша паморозь не сніг».

Голова Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олександр Коваленко відмітив плідну працю та вагомі здобутки дослідників минувшини в Чернігівському районі та подякував за результативну роботу з відновлення і збереження пам’яті про своїх земляків та їхні звершення.

Під час підбиття підсумків роботи конференції Леонід Курданов, голова районної організації спілки краєзнавців, ознайомив присутніх з планами на майбутнє, новими краєзнавчими проектами і культурно-просвітницькими заходами, що відбуватимуться на території населених пунктів, та запросив до ґрунтовної співпраці.

АндріївкаАндріївка

Петрушинська сільська бібліотекаПетрушинської сільська бібліотека

Петрушинської сільська бібліотекаАндріївка

ЧернишКиїнської сільської бібліотеки

ЧернишЧерниш

Огляд підготувала Марія Городня,

провідний методист ЦБС

Кiлькiсть переглядiв: 547

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.