Біг замкненим колом. Огляд книжкових новинок

Чи хотілося вам бодай раз у житті зібрати усі свої проблеми, негаразди та нещастя, щоб їх позбутися? Неважливо – як, головне, аби попереду чекало нове, цілком щасливе життя. Хотілося. Можливо, навіть не раз і не два. А якщо заради цього вам запропонують «свої нещастя» продати? Комусь іншому. Чужій людині.

Світлана Талан у своїй новій книзі «Замкнене коло» знайомить читачів з жінкою, яка понад усе хотіла зробити свою сім’ю щасливою. Ніби й нема в тому бажанні надзвичайного. Тим більше, що після смерті бабусі Мирослава росла в інтернаті, тому, як ніхто інший, знає, наскільки важливо мати родину. Заради сина й чоловіка жінка готова гори звернути й на місце поставити, лише б мав синочок все, що хочеться, лише б жили вони у будиночку їхньої мрії. Однак щоденною працею удачу за хвіст миттєво не вхопиш, та й життя смугасте, час від часу малює смугу невдач і проблем. Хтось їх долає терпляче – крок за кроком, а комусь хочеться всього й одразу. Мирослава чекати не стала й піддалася спокусі позбутися своїх проблем, продавши нещастя іншому. Звісно ж, у магазині таку торгову операцію не проведеш, тому читач має знати, що роман «Замкнене коло» просякнутий містикою. Але такою, що хочеш – вір, а хочеш – шукай цілком фізичне пояснення. Привид померлої бабці може бути й симптомом психологічного розладу. Родинний будинок, який не пускає інших господарів й методично їх знищує, хіба один такий? Мільйони сільських хатинок залишаються сиротами, вимирають хутори, нема кому й могили викопати.

Спитаєте, чим закінчився біг по замкненому колу? Прочитайте й обов’язково дізнаєтесь. А ще пам’ятайте: світ людей насправді – крихітний. Надто крихітний. І нещастя, яке ти продав комусь, рано чи пізно повернеться у вихідну точку страшного кола. І не просто повернеться, а накриє горем у стократ болючішим.

Насамкінець. Якщо ви вирішили, що «Замкнене коло» розраховане лишень на жіночу аудиторію, то це не зовсім так. Звісно ж, жінкам ця книга буде значно ближча, однак є серед прихильників Світлани Талан й представники сильної статі. Доказ тому: в нашій бібліотеці першим «Закнене коло» взяв до рук саме чоловік. До речі, він з нетерпінням чекає на появу нової книги Світлани Олегівни «Своя чужая жизнь», яка зовсім скоро знайде своє місце на поличках українських книгарень.

Олена Печорна,

відома українська письменниця, лауреат премій О. Гончара та М. Коцюбинського

таланталан

Кiлькiсть переглядiв: 753

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.